AMERIKANSK DEKKMERKING – UTQG

Posted by:admin

AMERIKANSK KVALITETSMERKING TAR FOR SEG SLITESTYRKE PÅ SOMMMERDEKK

I USA har man vært tidlig ute med kvalitetsmerking av sommerdekk og de første kravene ble utarbeidet av myndighetene allerede for ca. 45 år siden, med stadig oppdateringer for å møte dagens krav til forbrukerinformasjon.

UTQG er forkortelsen for Uniform Tire Quality Grading, og består av 3 viktige graderinger, som er støpt inn i dekksiden. Se bilde under.

Amerikansk dekkmerking

Kvalitetsmerkingene gjelder kun sommerdekk for personbiler og SUV. Vinterdekk og varebildekk er unntatt kravene.

TREADWEAR – SLITESTYRKE

Treadwear verdien angir dekkets slitestyrke, og regelen er at dekk med for eks. 520 i verdi vil gå dobbelt så langt som et dekk med 260 i verdi. Mange tror at det er en direkte sammenheng mellom gummiens hardhet og slitestyrke, men målinger av gummien viser at dette ikke er tilfelle. Et dekk som har veldig høy slitestyrke kan likevel ha mykere gummi enn et dekk som har kort levetid. Du kan få rimelige asiatiske dekk med høyverdig gummikvalitet, og som har myke dekksider og støysvak myk gummi, ved å velge ut i fra UTQG og øvrig informasjon som vi legger ut her på nettsiden.

TRACTION – VEIGREP PÅ VÅT ASFALT

Testing av våt grepet gjøres forskjellig fra EU normen og har en annen verdisetting i USA hvor AA er best, og så kommer karakterene A, B og C. EU merkingen foretaes i regi av produsentene via samarbeidende laboratorier. Innen EU er liten økonomisk risiko å feilmerke dekkene med for høye verdier. Derimot kan det bli kostbart å jukse i USA. Den amerikanske kvalitetskontrollen foretaes av myndighetene og vi kjenner ingen tilfeller hvor produsenter har sent inn preparerte dekk for å oppnå høyest mulige verdier.

Veigrepet i både EU og USA er fastsatt på en ulik asfalt enn det vi har i Norge, med bl.a. mindre stein. Derfor vil vi alltid oppleve dekkene litt annerledes på nordisk asfalt som er forsterket med mye stein for å tåle piggdekkslitasjen. De glatteste sommerdekkene på norsk asfalt er gjerne stive sportsdekk som er spesialtilpasset tyske høyhastighetsveier.

TEMPERATURE

Denne verdien oppgir dekket varmemotstand, noe som er viktig for å unngå skader pga varmkjøring m.m. Graderes etter beste verdi A til dårligste som er C.

 

Her er det noen linker til

Wikipedia

Tirereview

Lovdata om dekk og felger

 

Dekk kalkulator som også viser kompatible dimensjoner 

Dekk kalkulator