FELGER TIL ELBIL - DETTE MÅ DU VITE

Posted by:tire specialist1

FELGER TIL ELBIL BØR HA SÅ LITEN VEKT SOM MULIG OG VEKTEN BØR LIGGE NÆRMEST MULIG SENTER

Stor diameter ruller lettere på vei enn liten diameter, men på samme diameter ruller lette hjul betydelig bedre enn tunge hjul,  så det meste handler om å velge et hjul som krever minst mulig energi fra bilens drivverk. Valg av lette hjul og riktige felger er avgjørende for hjulenes energiforbruk, som i stor grad påvirker elbilens rekkevidde. Det er også viktig at så mye av hjulvekten som mulig er plassert inn mot senter av hjulet. Hvis du ønsker å lese noen eksterne artikler om emnet googler du eller klikker på bildet under. Her er det nok oppslag å velge i.

Bedre rekkevidde med lette hjul

Når det gjelder vekten på hjulene bommer de fleste bilprodusentene mer eller mindre (WLTP rekkevidden måles i 46.5 km/t og da har rotasjonsvekten mindre betydning), og vi skal nevne noen eksempler som man bør få med seg, lenger ned i denne artikkelen. Nedenfor en rekke flott aerodesign felger, som faktisk reduserer rekkevidden betydelig i forhold til optimale elbilfelger.

felger-til-elbil-viktig-å-vite

DEKKETS BETYDNING FOR ELBILENS ENERGIFORBRUK ER OGSÅ VIKTIG

Dekket som ligger utenpå felgen, og dermed lengre ut i sirkelen er også en viktig faktor, men de fleste dekkene veier ganske likt. Dekkene energibehov ved fremdrift avgjøres mye av hvor mye de deformeres under kjøring, eller på litt mer forståelig språk, hvor mye dekkene trykkes sammen i sum dekkstamme og gummi. Når man kjører i 80-100 km/t på vei blir dekkene varmet opp til ca. 35 grader, og varmen er et resultat av deformeringen av dekket under kjøring. Myk vintergummi ruller derfor dårligere enn hardere sommergummi, og en stiv dekkstamme ruller lettere enn en myk dekkstamme. Vi har registrert at noen kjente vinterdekkmerker (som har både veldig myk gummi og dekkstamme) som oppgir B i rullemotstand i EU's dekkmerking, noe som faktisk er fysisk umulig. Laboratoriedekket som er målt mot en slett trommel, er trolig ikke identisk med dekkene som selges i markedet, som vi kjører på asfaltunderlag.

VINTERDEKK FOR ELBIL BØR HA STIV DEKKSTAMME OG BEST MULIG DRENERING FOR VANN

Les mer om det optimale elbildekket FRIGUS EV ICE 3 ved å klikke på bildet under. Dekket er avstivet for å opprettholde kjøreegenskapene på barmark, myk nordisk gummi for is, og full drenering for å motvirke vannbølge foran dekket på våt vei. Teknisk sett er de mest ekstreme snø-egenskapene redusert noe til fordel for våt veibane med tidsvis slaps. for å imøtekomme sportsegenskaper også om vinteren. For deg som vil prioritere snø og is og fjellveier har vi et mye mykere dekk i Roadmarch 868, men da blir kjøregleden redusert betydelig på barmark og våt veibane. De som kjøper Tesla og andre high-perforance elbiler etterspør egenskapene som FRIGUS EV ICE 3 er konfigurert opp til. FRIGUS EV ICE 3 er konstruert for å tåle 10-15% høyere lufttrykk uten å slites mer i senter, noe som er en stor fordel om vinteren. Dekket siger mindre sammen når det er avkjølt, ruller lettere når det er oppvarmet under kjøring, og man oppnår på generelt grunnlag bedre rekkevidde FØR gevinsten med full drenering som gir maksimalt vanngjennomstrømning når det er vann i veibanen.

vinterdekk-til-elbil

GIR TETTE TURBINFELGER ELLER KAPSLER LAVERE LUFTMOTSTAND OG ENERGIFORBRUK?

Svaret er både ja og nei. Det kommer helt an på hvordan man sammenligner og hva man sammenligner mot. På nettet finner vi påstander om at tette felger (eller kapsler) gir mange prosent lavere energiforbruk, og det er faktisk mulig å oppnå 1-2% lavere energiforbruk når man kjører i jevn hastighet i 120 km/t, en hastighet som det oftes vises til. Det er få bilister som kjører helt jevnt i 120 km/t, og de fleste har en snitthastighet på mye lavere hastigheter, og man endrer hastighet ofte, og i byene kjører man også på veier som er ujevne slik at støtdempere jobber ekstra mye hvis hjulene er tunge. Nordiske veier krever generelt mye energi fordi man endrer hastighet ofte, og støtdempere jobber mye. Derfor vil man oppnå de store gevinstene med redusert hjulvekt, mens gevinstene er ubetydelig ved å sette på en kapsel. Tette turbinfelger (uten kapsel) er på generelt grunnlag betydelig tyngre enn åpne sportsfelger. Tette turbinfelger som er tunge anbefaler vi ikke. 

TETTE TURBINFELGER OG/ELLER KAPSLER SAMLER SKITT PÅ INNSIDEN AV HJULENE OM VINTEREN, OG GIR HØY SLITASJE PÅ BÅDE DEKK OG STØTDEMPERE

Nedenfor viser vi noen bilder av felger som er ganske åpne i fronten, og det er mulig å vaske bort skittlaget fra utsiden uten å demontere hjulene. Tette turbinfelger gir ikke denne muligheten, og det er vanskelig å se skittlaget som samler seg opp om vinteren. Det er ikke unormalt med 2 kg gjørmesand i en 19x8.5'' felg og dette skittlaget legger seg ujevnt i felgene og etter hvert oppstår risting når ikke støtdemperne klarer å utligne ubalansen. Da har man kjørt med ujevn vekt i hjulet en stund, med feil dekkslitasje i en periode. Urund dekkslitasje lar seg ikke rebalansere.

Er felgen bredere blir det betydelig mer masse som samler seg. 19x9.5 på Tesla Model Y er ikke anbefalt i denne sammenheng, og heller ikke 20x9 til Audi E-tron. Tette turbinfelger samler erfaringsmessig mye mer skitt en åpne sportsfelger. Bredere felger sampler mer skitt enn smalere felger, og større diameter mer enn mindre diameter. Dette er noen tips man bør tenke på når man kjøper felger.

felger-til-elbil

 

PS! Artikkelen er ikke ferdig. Mer kommer

 

 

Produktliste